حجت الاسلام والمسلمین سید علیرضا منتظری متولد دی 1328شمسی در شهرقائن در جنوب خراسان رضوی هستند پدرشان به پیشه کشاورزی و کاسبی در بازار قاین بوده است . به گفته خودشان به علت اینکه در هفت سالگی همراه پدر در سفری حدود 6ماه در عتبات عالیات عراق بوده اند عملا در سن هشت سالگی به دبستانی که جنب مسجد جامع قاین است می روند که هم اکنون این بنا مدرسه علمیه می باشد.
تحصیل،تدریس و فعالیت در قاین:
سال ورود به حوزه علمیه قاین 1342 -اساتید در حوزه قاین :
ادبیات: آیت الله سید ابراهیم صامتی(سادات) – مطول :سید محمدتقی نقوی
معالم : آیت الله سید محمدعلی فقیه
رسائل و مکاسب : آیت الله سید محمد علی فقیه و آیت الله سید علی آیتی
لمعه: آیت الله سید ابراهیم صامتی(سادات)
همزمان با تحصیل و تدریس در مدرسه جعفریه قاین از سال46تا50 در مسجد خاتم الانبیا(چهارطرح قاین )نماز جماعت ظهر و عصر اقامه می کنند. و همچنین دیگر برنامه های سخنرانی و منبر در مسجد جامع قاین اشتغال داشته اند.
ورود به حوزه علمیه مشهد 1350
اساتید در حوزه مشهد :
کفایه : آیت الله شیخ غلامرضا دهشت و آیت الله میرزا محمد اشکذری
درس خارج فقه و اصول از سال 1353 در محضر آیت الله میرزاعلی فلسفی به مدت 16 سال – همچنین مدت کوتاهی آیت الله میلانی
معارف و اخلاق : آیت الله میرزا جواد آقا تهرانی
تدریس ها:
تا سال 1350 در مدرسه جعفریه قاین دروسی مانند ادبیات به طور کامل و لمعه را تدریس می کنند و از سال1350 در حوزه علمیه مشهد هم دروسی مانند لمعه ، اصول مظفر،معالم،سیوطی ،رسائل و مکاسب را تدریس می نمایند.
در مشهد از سال 1350 در مدرسه مرحوم آیت الله شیخ غلامحسین تبریزی(عبدخدایی) مستقر می شوند و علاوه بر تحصیل و تدریس به فعالیتها تبلیغی وانقلابی مشغول می شوند و سفرهای متعدد تبلیغی به همراه هم مدرسه ای ها می روند.
مدیریت سه مدرسه علمیه:
پس از انقلاب اسلامی علیرغم توصیه وپیشنهاد اساتید ایشان مثل آقای گرایلی و مرحوم شیخ ابوالحسن شیرازی برای تصدی قضاوت و یا امامت جمعه درقاین ایشان به اشتغال علمی در حوزه بیشتر علاقه نشان می دهند و علاوه بر تحصیل و تدریس در خدمت مرحوم آیت الله شیخ ابوالحسن شیرازی(امام جمعه فقیدمشهد) و مرحوم آیت الله میرزامهدی نوقانی در حل مسائل و مشکلات طلاب حوزه می پردازند و از سال 1367 مدیریت دو مدرسه علمیه خاتم الانبیا و خضرا که تولیت آن با مرحوم میرزامهدی نوقانی بوده است را برعهده می گیرند و علاوه بر اسکان طلاب در حجره های این مدارس برنامه ریزی درسی طلاب می پردازند و از سال 1368 نیز مرحوم آیت الله شیخ حسنعلی مروارید مدیریت مدرسه علمیه سعادت را نیز به ایشان می سپارند و عملا ایشان بیش از یک دهه سه مدرسه علمیه را همزمان مدیریت می کنند.
با پیشنهاد حجت الاسلام منتظری به آیت الله مروارید درسال 71 ساختمان قدیمی مدرسه سعادت تخریب و تا سال 74 بنای جدید مدرسه در دو فاز با 60 حجره و چندین مَدرس و امکانات رفاهی (بنای فعلی مدرسه سعادت) با پشتیبانی و تامین مالی توسط آیت الله مروارید و مدیریت حجت الاسلام منتظری احداث می شود و تا سال 76 نیز مدیریت مدرسه برعهده ایشان بوده و بصورت تدریجی به حجت الاسلام مرتضی مروارید و دیگر فرزندان آیت الله مروارید تحویل می دهند. ایشان پس از یک دهه فعالیت مدیریت مدارس علمیه به تدریس در حوزه تداوم می دهند و در کنار فعالیت علمی عمده علاقه حجت الاسلام منتظری به گره گشایی از مشکلات مالی ، معیشتی و اسکان طلاب بوده است و از حداکثر ظرفیت سه مدرسه علمیه فوق برای اسکان طلاب بهره می گیرند.
ایشان آیات عظام سید عبدالله شیرازی ، سیدمحمدرضا گلپایگانی و سیدعلی سیستانی اجازه شرعی دارند.
حجت الاسلام منتظری از سال66 اقامه نماز جماعت صبح در مسجد محمدیهای بالاخیابان مشهد(حاشیه خیابان توحید) را برعهده دارند که هم اکنون پس از 33سال هنوز تداوم دارد. و از سال67 نیز اقامه نماز جماعت مغرب وعشا را در مسجد یزدی آبادی ها میدانشهدا مشهد اقامه می کنند و پس از تخریب این مسجد به علت تجدید بنا حدود 10 سالی است که مغرب نماز جماعت را در مسجد امیرالمومنین در خیابان رضویها مشهد اقامه می کنند وحدود40 سال است که ظهرهاهم در شرکت مخابرات خراسان اقامه نماز جماعت دارند.